Gelen spam ve virüslü maillerden bunaldıysanız yapabileceğiniz bazı işlemler sonrasında büyük oranda engelleme yapabilirsiniz.
Linux için;
Linux de ConfigServer MailScanner uygulaması ücretsiz olarak sunuluyor fakat daha detaylı kullanım ve raporlar vb işlemler için MailScanner Front-End i tavsiye ederim, gayet başarılı görünüyor, tek seferlik 50$ bir ücreti var. Clamav ile entegre çalışıyor ve virüs taramasıda yapıyor. Spam içinde karantina özelliğini aktif ederseniz gelen mailleri spam değilse relase deyip serbest bırakabiliyor, spam ise spam diye işaretleyebiliyorsunuz ve sistemin kendi kendine spam mailleri tanımasını geliştirmiş oluyorsunuz. Sistemi kasmıyor ve gayet güzel çalışıyor, düşük konfigürasyon bir sunucunuz varsa ayarlardan child özelliğini indirerek daha rahat çalışmasını sağlayabilirsiniz.Mail çıkışlarınıda isterseniz tarayabiliyor. Domain bazında veya joker karakter kullanarak istediğiniz kelimeleri içeren mail,domain leride engelleyebiliyorsunuz. Çok detaylı özellikleri var hepsinden bahsetmeyeceğim, isterseniz maillerin karantinaya alınmasını sağlayabildiğiniz gibi maillerin başına ***Spam*** veya ***Güvenli*** vb eklemeler yapıpda kullanıcılara o şekilde de iletmeyi sağlayabilirsiniz.
Spam mail çıkışı içinde saatlik mail gönderim limiti koyabilir ve php mail fonksiyonunu kapatabilirsiniz. Ayrıca ConfigServer Firewall da mail çıkışlarında uyarı veriyor sanırım ConfigServer MailScanner Front-End de uyarı verip engelliyordu ama ona emin değilim.
Windows için;
Windows da mailenable entegre olarak clamav kullanıyor ama ne kadar başarılı emin değilim (linux içinde aynı şekilde clamav ne kadar iyi emin değilim), gelen mailleri taramak için kullanabilirsiniz yinede, hiç yoktan iyidir.
Windows dan toplu mail çıkışınıda yine saatlik limit koyarak çözebilirsiniz ve mailenable ın alert kısmından tanımlarsanız toplu mail çıkışında sistem mail atıyor ve erkenden müdahale edebiliyorsunuz. Ama bu özellikler mailenable ın ücretsiz sürümünde bulunmuyor. Mailenable’da Spam Protection kısmından ayarlarını kontrol edebilirsiniz, gerekli tüm ayarları yaptıysanız burada tüm özellikler yeşil ikon ile görüntüleniyor.
Hem windows hemde linux için DNS Blacklist kontolü yaptırırsanız spamlardan %40-50 civarında kurtulursunuz. DNS Blacklistlerinde de SpamHausZen bunların en meşhuru ve en sık güncelleneni. Çok fazla blacklist aktif etmekde iyi değil, bence SpamHaus un yanında Spamcop veya Barracuda yıda aktif ederek kullanmak yeterli.
Spf, ptr, dkim vb gibi kontrollerde yaptırabilirsiniz ama herkes bu ayarları düzgün yapamadığından dolayı bazen spam olmayan mailleride engellemiş olabilirsiniz. Bu özellikler antispam sisteminizde puanlamada kullanarak gelen mailinin değerlendirilmesinde kullanabilirsiniz.
Greylisting ile de büyük oranda spam engellenebilir ama gelen maillerin 3-5 dakika geç gelmesine sebep olacaktır. Çünkü gelen maile önce ret mesajı verilir ve tekrar göndermesi istenir. Maili gönderen server da 3-5 dakika sonra tekrar gönderir ve bu sefer mail kabul edilir. Bu sayede spam yapan sistemlerden kurtulabilirsiniz.