Önemli projeler, dökümanlar ve fotoğraflarımı muhafaza etmek için TTNET in NetDisk hizmetinin 50 GB olanını kullanma kararı aldım. Zaten hali hazırda harici hdd ye yedekleme yapıyorum ama netdisk in anlattıklarını duyunca kullanımı ve tüm verilere istediğim yerden ulaşmak cazip geldi.
Netdisk in 50 gb ı aktive etmek için günlerce uğraştım, sitesinden bolca hata mesajı aldım, müşteri temsilcisini aradım o bile hata aldı 🙂 3-4 gün sonradan tekrar aradığımda bu sefer aktive edebildiler, acaba bu bir işaret miydi ?
Netdisk halihazırda kuruluydu ve yedeklemek istediğim klasörleri özenle seçtim, gece gündüz pc yi açık bırakarak 1 haftaya yakın bir sürede yedeklemeleri tamamladım. Yedeklerken program bolca kitlendi , yanıt vermedi ve kapandı. Açıkken ve yedekleme yaparken pc yi bolca kastı ( ki 4 gb ram li ortalamanın üstünde bir donanımda deniyor ) . Hepsini gözardı nettim çok da sorun değil diye düşündüm ama en son ttnetbulutu.com dan yedeklenen dosyalardan ilk baktığım klasörde çok garip birşey gördüm. Bir müşterinin klasöründe 7 fotoğraf vardı ve bunları 4 ü gerçekten o klasörde olan fotoğraf, 2 si başka müşterinin fotoğrafları, 1 i de başka bir müşterinin fotoğrafıydı 🙂 Velhasıl netdisk kafayı sıyırmış ve dosyaların yerlerini yanlış klasörlere aktarmıştı. Bunu gördüğüm an tüm güvenim gitti. Daha ilk baktığım klasörde böyleyse ki fotoğraf olduğundan dolayı önizlemesinden hemen yanlışlığı farkedebildim, müşteri projelerinin aynı isimdeki proje dosyaları acaba nerelere karıştı diye aklıma kurt düştü. Çünkü bir karışıklık varsa bunu fotoğraftaki gibi farketme imkanımda mümkün değil. Bu noktadan sonra netdisk ten vazgeçmeye karar verdim.
Diğer bir denemem ise dropbox ile oldu. Dropbox ın programını kurdum, sitesini inceledim gayet kullanışlı görünüyorken ordada yedekleme yapmak istediğimiz dosyaları dropbox ın belirlediği klasöre atmak gerektiğini farkettim. Bu da bir hayli zor ve uğraştırıcı bir işlem benim için. Ayrıca dropbox ın klasörüne aktardığınız klasörlerden bir alt klasörü veya onun içinde bir dosyayı yedeklemesini istemezseniz orada da büyük sıkıntılar oluşuyor. Örneğin 2 klasörü dropbox ın klasörüne taşıdınız, sonra birini ayarlardan yedeklemesin diye seçtiğiniz, dropbox bu klasörü siliyor gibi bir hisse kapılıyorsunuz çünkü o klasör gizlenmiş gibi bir konuma geçiyor. Ancak dropbox ın içinde yedeklemesin diye seçtiğiniz klasörü tekrar oluşturursanız ancak o zaman ortaya çıkıyor, garip değil mi ? Dropbox Folder Sync diye bir eklenti buldum, bu sayede illa dropbox klasörü değil başka klasörleride yedekleyeğinizden bahsediyordu, hemen denedim, masaüstünden bir klasöre sağ tıkladım ve yedeklemesi için eklettim, ben klasör aynı yerinde duracak sanırken bu eklenti o klasörüde alıp dropbox ın içine taşıyıverdi 🙂 E bunu bende yapardım 🙂 Ben olduğu yerde dursun ama yedeklensin istiyordum.
Dropbox kullanırken gördüğüm güzel özellikleri ise, örneğin pc nizde dropbox klasöründe yedeklediğiniz bir dosyayı silerseniz web yedek alanınızdan da bu siliniyor. Bir nebze bu iyi birşey en azından doğru senkronlanır. Netdiskte pc nizden sildiklerinizi senkronlarken bildiğim kadarıyla web alanından silmiyor, veya taşıdıklarınızıda taşımıyor sadece yeni taşıdığınız alana tekrar oluşturuyor, bu da bir süre sonra sorunlara ve karışıklığa yol açacaktır.
Dropbox eğer birden fazla pc kullanıyorsanız bunlar arasında ortak çalışmanızı çok kolaylaştırıyor. Ofisde çalıştığınız bir dosyayı evden devam edebiliyorsunuz. Sanırım dropbox ın asıl olayı bu, yani tam olarak görevi Cloud backup tarzı birşey değil gibi. Benim ise aradığım buydu 🙂 Varsa tavsiyelerinizi alabilirim.