Bu senenin en çok duyulan haberleri ve yeniliklerinden birisi de Cloud Computing yani tam karşılığı olmasada Türkçesi Bulut Bilgi işlem olarak karşımıza çıkmakta.
Bulut bilgişleme adını veren bulut yapısı aslında interneti simgeliyor. Uzmanlar bu bulutun internetin bir sonraki evrimi olduğunu söylüyor. Bu bilgi bulutu ihtiyacınız olan tüm verileri içine depolayacak. Bulutun içindeki verilere ulaşmak için ise sadece yapmanız gereken tek şey bilgisayardan internette bağlanmak olacak.
Bu sistem, kişisel bilgisayarlarınızdan, iş yaşamına kadar heryeri kapsayacak. Bulut bilgiişlem de internet bulutu en basit şekilde şu anki sabit disklerinizle aynı görevi yapacak. Bilgisayarınızı açtığınız zaman gerekli bilgileri bu buluttan çağıracaksınız.
Cloud computing bağlantı hızınız çok önemli bir unsur olacak. Çünkü şu anda, sabit diskinize kaydedilen tüm bilgiler artık internet sayesinde, özel serverlara aktarılacak. Müzikleriniz, dökümanlarınız ve hatta resimleriniz dilediğiniz zaman internet bulutu üzerinden istediğiniz bilgisayara yüklenecek.
Ancak buradaki bulut, dünya çapına yayılmış büyük sunucular olmak zorunda değil. Size en yakın server’ı da bulut sisteminiz için kaydedici atayabiliyorsunuz.
“Bilgisayarınızın hard diskinin boyutu ne kadardır?” soruları tarihe karışıyor ve karşımıza yeni bir diyalog cümlesi çıkıyor: “Sen hangi buluttasın?”
Bunlardan öte Bulut Bilgi İşlem konusunda benim en çok merak ettiğim güvenlik önlemleri ve insanların güvenlik kaygılarının nasıl giderileceğidir.